mandag den 11. august 2008

Fuglene (historie)

I Rold skov bor en mand i en dal. Imens han står udenfor og hugger brænde, lander en flok fugle på hans ejendom. De ser forhutlede ud. En har brækket et ben. Andre mangler fjer. Alle har lus, og er befængte med flåter. Sultne, magre og trætte. Med deres sidste kræfter er det lykkedes dem at flyve til mandens dal. En almindelig nysgerrighed vokser til dybfølt medlidenhed, da han går fuglene i møde, og ser deres elendighed. Straks går han i gang med at forbinde sårene på de værst medtagne. Han giver dem mad og drikke. Og et par dage efter kan de stærkeste hjælpe til. Efter yderligere seks uger er alle raske og friske.


Nu begynder en lykkelig tid for det lille fællesskab. Under vejledning af manden arbejder og lever fuglene. De bygger et samfund med boliger, skoler og alt hvad de har brug for. Og efter atten år er de blevet velhavende og lykkelige. Alt sammen under ledelse af manden. Og fuglene ved ikke alt det gode, de skal gøre og sige for at takke ham.

Så en dag tager manden ind til byen for at sælge nogle varer, og for at købe ting og sager som han ved de har brug for. På vejen hjem fra byen glæder manden sig over de ting han har købt, og som han ved, de vil få nytte af.
Et stykke fra gården hører han larm, og da han kommer ind på gårdspladsen, ser han fuglene i vildt slagsmål. Støv og fjer fyger rundt i luften. Midt på gårdspladsen ligger en død fugl. Fuglene holder øjeblikkeligt op med at slås, da de opdager manden. Nu følger et retsligt efterspil. To fugle bliver forvist til en nærliggende dal i 2 år, seks andre i 5 år. Og en bliver bortvist fra skoven for bestandigt.

Nu kommer en tid, hvor fuglene slås indbyrdes. De er delt i grupper. De slås om de ting, de vil eje og besidde. Nogle af fuglene opfører sig aggressivt og truende overfor manden, som de beskylder for at være partisk. De begynder også at modsætte sig manden i det daglige. En dag tager manden de fugle, som han holder af, til side og siger, at de skal forlade dalen, og de må ikke vende tilbage. Imedens de flyver ud af dalen, går manden til de resterende fugle, og han slår dem alle ihjel. Han begraver dem i en dal på et sted, hvor han aldrig er kommet hverken før eller siden. Herefter lever manden igen alene i skoven.

2 kommentarer:

Michael Johnsen sagde ...

God historie

Bono sagde ...

god historie, Michael om ejendomsretten, der spreder død. kh jørgen lasgaard