mandag den 11. august 2008

Posen (historie)

Ham her manden bor i Samsøgade i Århus. Til daglig er han svejser nede på værftet på Århus havn. Så en lørdag, hvor han har fri fra arbejde, tager han sin cykel og cykler ned gennem byen, ud ad strandvejen, forbi Marselisborg Slot, ud til Moesgaard Strand. Her finder han et skilt, som han låser sin cykel opad. Nu går han ned til strandkanten. Herfra kan han se over til Samsø. Han går nu langs med havet. På et sted kommer han forbi nogle øer af hybenbuske på stranden. Imellem buskene er der affald, som er skyllet op fra havet. Gamle iturevne fiskegarn, træ, plastikflasker og en pose. Posen fanger hans opmærksomhed, og han går hen og hiver den ud fra buskene. Den er så stor, at han kan tage den over sig som et sæt tøj. Det gør han. Han står nu inde i posen og kikker op imod himlen. Vejret er blevet bedre. Før var det skyet, koldt og blæsende. Nu er det solrigt, lunt og briseagtigt. Et ægtepar med en lille hund, som kommer forbi på stranden, ser glade og gode ud. På vejen ud ad stranden mødte han det samme par, da så de trætte og udslidte ud. Da de ser ham, genkender de ham, og de ser, at hvor han før så træt og afjasket ud, ser han nu stærk og frisk ud. ”Den er god”, tænker manden: ”jeg beholder posen på”. Så går han hen til sin cykel. Nu cykler han tilbage til Samsøgade.

Mandag morgen, tager manden på arbejde nede på værftet. Han har posen på. Her møder han forskellige sjak. De hilser ikke på ham. Han plejer nemlig altid at være træt og sur. Og han har indtil denne dag aldrig haft en mening om noget som helst. Det har han været for svag til. Men én af kollegerne bemærker en ændring hos manden og kommer over og giver hånd og spørger, hvad han har lavet i weekenden. Andre mener, at manden har fået en kæreste. Efter to måneder har de alle lagt mærke til en ændring hos manden. Han bliver valgt som tillidsmand.

Nu går der elleve år, hvor manden lever et godt liv. Han glemmer, at posen er hos ham. Den er blevet en del af mandens personlighed. En lørdag, hvor han har fri fra arbejde, tager han sin cykel og kører ud til Moesgaard Strand. Her ligger han sig i sandet og falder i søvn. Efter en halv time vågner han ved, at vejret er dårligt. Det er blevet overskyet og blæsende og koldt. Folk, der går forbi ham, ser sure og trætte ud. Posen er blæst af ham. Han leder efter den i to timer; men han finder den ikke. Så cykler han tilbage til Århus.

Ingen kommentarer: